top of page
Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Jehova getuige gevoel

Afgelopen maand keerde ik na lange tijd terug op het oude nest. Maar wel een nest dat grondig verbouwd is en voorzien is van de modernste technieken. Het was bijzonder om na ruim 20 jaar binnen te stappen en je meteen weer thuis te voelen.

Deze maand was m'n eerste als ZZP-er, en eerlijk is eerlijk, ik vond het best spannend. Het was dan ook heel fijn om met m'n eerste klus te beginnen op vertrouwd terrein. Dat wil zeggen, de naam van het bedrijf waar ik in 1999 vertrok is nog dezelfde, maar een groot deel van de mensen en de manier van werken is fors veranderd. Mooi om te zien hoe Omroep Brabant is gegroeid en nu super professioneel werkt. Nog steeds met hele gedreven mensen, die met een tomeloze inzet nieuws met het gevoel van hier verslaan.

Bij praat functie

In de maand van de gemeenteraadsverkiezingen was het idee om gewone Brabanders aan het woord te laten over wat zij belangrijk vinden in de gemeentepolitiek. Volgens de adjunct hoofdredacteur zou dat in een vaste straat in verschillende gemeentes verspreid over de hele provincie moeten gebeuren. Verder mocht ik het samen met Frances Vermeeren en Alice van der Plas lekker zelf uitzoeken. De keuze viel op de Kerkstraat.

Want in nagenoeg elke Brabantse gemeente is er wel een Kerkstraat. Van oudsher een ‘centrale’ plek in de gemeente waar de mensen op zondag bij elkaar kwamen om naar de kerk te gaan. Het was ook een plek waar wekelijks de ontwikkelingen in het dorp of de stad besproken werden. De gang naar de kerk zit bij veel mensen niet meer in het systeem en in sommige plaatsen is zelfs de kerk verdwenen. Maar de verschillende Kerkstraten zijn natuurlijk gebleven. In aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen gingen we die “bij praat functie” van de Kerkstraat weer nieuw leven inblazen. Uiteindelijk werden het zeven Kerkstraten met in elke straat zo'n vijf bewoners.

Bellen bellen bellen

Als een jehova getuige ging ik langs de deuren om geschikte sprekers te zoeken die mee wilde praten. En wat bleek...mensen interesseren zich niet voor gemeentepolitiek. Regelmatig ging de deur dan ook weer snel dicht. Geen verrassing. Gelukkig mocht ik ook vaak binnenkomen en dan kwamen er na een half uurtje praten toch wel een aantal onderwerpen op tafel die ze belangrijk vonden. Ik noteerde wat citaten maakte en fotootje bij de voordeur en kreeg meestal de toezegging dat ze mee wilden doen aan de uitzending. Fijn dan kon ik weer naar de volgende deurbel. Dit alles speelde zich af ruim een maand voor de verkiezingen. Helaas haakte een groot aantal sprekers af op het moment dat we bijna bij hen in straat kwamen. Ik heb al m'n overredingskracht in de strijd moeten werpen om in elke Kerkstraat toch nog een leuk verhaal te kunnen maken, door soms werkelijk iedereen in de straat nog te bellen. Zeven dagen stond ik samen met Alice van der Plas om zeven uur in de ochtend in op de stoep bij de kerkstraatbewoners. Dat leverde een mooi in kijkje op in problemen die gewone mensen bezig houden.

Wil je weten wat er speelt in Oeffelt, Deurne, Den Bosch Waalwijk, Oosterhout, Rucphen of Ossendrecht klik dan hier en bekijk de verschillende afleveringen.

bottom of page